Monday, August 8, 2011

ayam masak merah

Harini berbuka puasa dengan ayam masak merah.

Memandangkan balik rumah pun dah agak lewat, maka buat ayam masak merah.
Resipi, cilok dari blog nannie as per below:

hasilnya. (ada orang tanya ape tu..)haihhh.. failed masakan aku.

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ayam

2 biji bawang besar- dipotong membulat

3 cm kulit kayu manis

3 biji bunga lawang

5 biji bunga cengkih

2 batang serai-dititik

8 sudu besar sos tomato

6 sudu besar cili sos
3 sudu besar gula

Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN DIKISAR:

8 biji cili kering
5 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
3 cm halia

CARA MEMASAK :

-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.

- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak . Kalau suka boleh biar sampai garing.

-Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dahulu sehingga terbit bau wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan dikisar serta serai . Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato dan bawang besar serta kacau lagi . Masukkan gula dan garam kacau tambah bahan jika ada yang terkurang .

-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...