Monday, April 28, 2014

Solid Food : Bubur Nasi + Jagung + Lobak Merah

Resipi kacang je. Tapi aku nak share jugak sebab aku first time mummy, jadi semua tak tau. So, aku yakin ada first time mummy kat luar yang carik resipi kacang ni.

Remember, this solid food is meant for baby above 6 months old. No sugar or salt required.

Beras :
1. Ambil secawan beras, cuci bersih, kemudian rendam dalam 3 jam. Toskan.
2. Bila beras tu dah kering, panaskan atas kuali. Masak atas kuali la senang citer. Tapi without minyak. Cukup untuk kasi beras tu betul-betul kering. Perang sikit cukup. 
3. Masuk beras tadi dalam blender, dan blend sampai jadi halus / hancur macam dalam gambar. Kalau halus sangat, baik beli tepung beras je. Rujuk gambar bawah.
4. Simpan dalam bekas kedap udara.

Bubur nasi :
Bila nak hantar anak ke nurseri atau rumah pengasuh, pagi-pagi tu, 
1. Amik 2-3 sudu besar beras hancur tadi. 
2. Masuk dalam periuk, masuk air masak 2 cawan. 
3. Bukak api kecil. Kacau-kacau sampai jadi bubur.

Kalau nak campur buah / sayur, make sure air tu letak lebih sikit sebab nak bagi buah / sayur tu betul-betul empuk. 


isi jagung dan lobak merah yang siap dibasuh.



Bubur nasi + jagung + lobak :
1. Amik 2-3 sudu besar beras hancur tadi. 
2. Masukkan isi jagung dan lobak (atau sebarang sayur).
3. Masuk dalam periuk, masuk air masak 4-5 cawan.
4. Bukak api kecil, kacau sampai empuk.
5. Masuk semua dalam blender, dan blend sampai halus.


bubur dan lobak dah empuk 

Last step : blend sampai betul-betul lumat. 

Sekian.






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...