Monday, April 28, 2014

Solid Food : Bubur Nasi + Jagung + Lobak Merah

Resipi kacang je. Tapi aku nak share jugak sebab aku first time mummy, jadi semua tak tau. So, aku yakin ada first time mummy kat luar yang carik resipi kacang ni.

Remember, this solid food is meant for baby above 6 months old. No sugar or salt required.

Beras :
1. Ambil secawan beras, cuci bersih, kemudian rendam dalam 3 jam. Toskan.
2. Bila beras tu dah kering, panaskan atas kuali. Masak atas kuali la senang citer. Tapi without minyak. Cukup untuk kasi beras tu betul-betul kering. Perang sikit cukup. 
3. Masuk beras tadi dalam blender, dan blend sampai jadi halus / hancur macam dalam gambar. Kalau halus sangat, baik beli tepung beras je. Rujuk gambar bawah.
4. Simpan dalam bekas kedap udara.

Bubur nasi :
Bila nak hantar anak ke nurseri atau rumah pengasuh, pagi-pagi tu, 
1. Amik 2-3 sudu besar beras hancur tadi. 
2. Masuk dalam periuk, masuk air masak 2 cawan. 
3. Bukak api kecil. Kacau-kacau sampai jadi bubur.

Kalau nak campur buah / sayur, make sure air tu letak lebih sikit sebab nak bagi buah / sayur tu betul-betul empuk. 


isi jagung dan lobak merah yang siap dibasuh.



Bubur nasi + jagung + lobak :
1. Amik 2-3 sudu besar beras hancur tadi. 
2. Masukkan isi jagung dan lobak (atau sebarang sayur).
3. Masuk dalam periuk, masuk air masak 4-5 cawan.
4. Bukak api kecil, kacau sampai empuk.
5. Masuk semua dalam blender, dan blend sampai halus.


bubur dan lobak dah empuk 

Last step : blend sampai betul-betul lumat. 

Sekian.






Review : Combo Sterilizer & Warmer & Steamer Little Bean


Assalamualaikum,

Review sikit berkenaan Little Bean warmer, sterilizer & steamer.

Harga pasaran : RM199 combo, 1 year warranty. Worth the money, i tell you!

Warmer :

Nak guna warmer Little Bean ni ada trick skit. Warmer dia datang dengan bekas hijau (based), penutup (cover) dan pemerah buah. Boleh refer gambar bawah:

gambar ihsan pakcik google


The tricky part is, bila nak panaskan susu, TAK PERLU guna bekas hijau dia bagi tu. Tuang air directly dalam warmer tu macam gambar bawah ni.

juga ihsan pakcik google.

Air tu, tuang directly dalam warmer. Agak-agak lebih sikit dari air susu, dan kemudian letak susu dalam botol juga seperti gambar atas tu. Pastu pulas je ke icon susu (40 darjah celcius). Ini memang amik masa nak panaskan susu. Anak memang menjerit-jerit baru sudah. haha

Untuk panaskan makanan pulak, masukkan air dalam bekas hijau yang diberikan, kemudian letak makanan dalam tu, tutup dengan cover dia, dan pulas ke icon makanan (70 darjah celcius).

Ada 1 lagi boleh pulas, 100 darjah celcius. Ini memang cepat panaskan susu. TAPI, susu tak boleh dipanaskan dalam suhu 100 darjah celcius sebab ini akan mematikan terus sel-sel susu yang berkhasiat dalam susu tadi.


Sterilizer :

Boleh guna untuk sehingga 6 biji botol wide neck (lower tier). Dan dibahagian atas, boleh letak puting susu, tudung botol, dll.
Nak guna senang je. Masukkan air sampai cukup-cukup tutup plate besi dia. Pasangkan tier hijau tu, letak botol (mulut botol di bawah), dan susun kasik elok, tutup. Dan On je button dia. Proses sterilize ni ambil masa dalam 8-10minit jugak.
Dah sudah pakai dan sejuk, terbalikkan sterilizer itu untuk keringkan. 


Steamer :

Aku ada je alat pengukus kat rumah. Tapi nak kukus kan pakai air banyak, plus kene tunggu mendidih tu, pastu baru boleh masukkan bahan untuk dikukus tu.. Jadi, aku ala-ala meng'innovation'kan sterilizer menjadi steamer. Boleh refer gambar di bawah.

   
Gambar kiri : Sterilizer
Gambar kanan : Steamer

Caranya, tuang air dalam sterilizer tu sampai tutup plate besi dia, buang tangkai dan stopper macam kat gambar steamer tu. top tier tindih atas lower tier. Pastu letak la buah yang korang nak steam. Dan ON. Macam gambar bawah.


 
Selesai.




Wednesday, April 23, 2014

Solid Food : Puree

Assalamualaikum,

Sedikit perkongsian solid food untuk Adhwa yand dah masuk 6 bulan. Haritu ada la kami belikan Heinz (pumpkin + sweet corn) puree, Bites, Heinz Biscuit (original & orange flavor). Biasa la, kami first time umi & bapak, of course excited terlebey.


Heinz puree = RM4 per bottle. Bapak mahal. Mudah memang mudah sebab on the go je kan. Tapi kalau sehari sebotol, mau botak kepala mak pak dia. 


Antara solid food yang Adhwa tak tolak :
1. Bubur nasi + lobak.
2. Bubur nasi + jagung.
3. Puree Avocado (sebijik EMPAT hinggit) !
4. Puree pumpkin + sweet corn by Heinz.

Oleh itu, memandangkan Adhwa dah mula beriya-iya nganga besar-besar, jadi aku sebagai Umi singgah la kat pasar segar sebelah opis ni ha.. Untuk buat pumpkin + corn by Azura. hehe

So this is my version of pumpkin + sweet corn :


Bahan-bahan
2 potong labu
1 mangkuk kecil jagung
air masak 3 - 4 sudu besar

Cara Penyediaan (Kukus / Steam)
1. Potong labu kecil-kecil, dan kukus dalam 10 minit. (Kalau pakai alat pengukus atas api tu, pastikan air dalam tu dah menggelegak ye). [Aku pakai Little Bean Sterilizer yang diubah suai jadi steamer - nanti aku kongsi caranya]
2. Ambil isi jagung dan kukus juga dalam 10 minit. 
3. Lepas labu dikukus, warna labu akan bertukar sedikit pekat dari warna asal. Kalau asal tadi kaler oren cair, lepas kukus dia akan jadi oren pekat. Masukkan labu dan air dalam 2 sudu besar dalam blender, dan blend sampai jadi puree. Boleh refer gamba di atas.
4. Keluarkan puree labu tersebut dan masukkan pula jagung yang dah dikukus tadi. Blend pulak jagung hingga jadi puree.
5. Campurkan puree labu dan puree jagung, dan blend lagi sekali sampai betul-betul lumat. Boleh tambah air masak kalau ibu-ibu rasa puree tersebut terlalu pejal.
6. Siap dah puree tu dan boleh simpan dalam bekas kedap udara. Untuk portion ni, boleh dapat 4 bekas dan boleh simpan dalam freezer. Tahan dalam 2 minggu. Tapi aku habiskan dalam tempoh seminggu.

Boleh isi 4 bekas, tapi aku isi 3 je sebab bekas ada 3 je. 

 Saki baki puree yang tinggal, Adhwa ngapp. 


Sekian.



Tuesday, April 1, 2014

Review : Tudung Labuh Ummi Ati


Okey. 

Frankly writing (read : speaking), semenjak kawin ni memang agak malas la aku nak pakai tudung yang bergosok. Mostly, pakai tudung instant. Takyah gosok. Tapi senang jaga. Dan terjumpa la tudung ni (rujuk gambar) yang ku kira jatuh cinta pandang pertama gitu. heh

Senang jugak la cuci.
So far, aku cuci tangan je, boh sabun sikit, tenyeh sikit-sikit, bilas, sidai. Aku kekadang datang mood "rajin", aku campak dalam washing machine dan spin. (spin je masuk mesin ye, basuh pakai tangan).

CUMA, macam lain-lain tudung instant, sebab ada awning, maybe nak masuk dlm luggage nak bawak balik kampung tu agak mencabar la. Iye la, kita nak kene jaga awning dia supaya tak renyuk / patah kan.. Tapi memang puas hati la. Berkali-kali timpa dengan baju lain pun tudung ni intact. Wah - intact kau! hehe

Click picture to enlarge.

Aku dah beli warna 20 & 26 (davy grey & light blue)

Warna 04 (tyrian purple) pun dah beli.


No 17 warna idaman. Tapi belum beli lagi. Pelan-pelan kayuh.


Warna 01 (baby pink) pun dah beli.

No 30 pun aku berkenan. Takpe. Slow-slow azura. :D



Kalau korang nak beli, so far ada 2 size (standard & extra). Aku? Aku pakai size standard :)

Korang berminat nak pakai? Boleh refer color code dari 01-35 di atas ye.
Material : Double Gorget
Standard size : 22 inch depan, 34 inch belakang
Extra labuh : 24 inch depan, 37 inch belakang
Harga : RM55 + RM6 pos laju.
Setiap tudung akan di letak dalam individual box :)
Penghantaran HANYA pada hari RABU

Berminat? Boleh sms/whatApp/email kat aku : 0192802362 ctazurasaid@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...